Szeptember 26-án az Új Egyenlőség és a Friedrich Ebert Stiftung közbeszélgetések sorozatának első őszi rendezvényén sikeres romákkal beszélgetett Pogátsa Zoltán főszerkesztő és Kóczé Angéla szerkesztő.  A vendégek Horváth József rákkutató, Junghaus Tímea művészettörténész, Csámpai Attila tűzoltó, Sőregi Tibor mérnök, Schuller Csaba szociológus, Jónás Tímea főnővér, Bogdán Mária médiakutató voltak. Az alábbi videón Pogátsa Zoltánnak a beszélgetést felvezető általános elemzését tettük közzé. 

  • 25-30 évvel a rendszerváltás után a magyarországi romák helyzetének a megoldása valódi társadalmi kudarc. Ezt a statisztikák is alátámasztják, mert bár a szegények nagy többsége nem roma, viszont a romák 80%-a az alsó két jövedelmi tizedbe tartozik.
  • Nagyon megdöbbentő, hogy ma Magyarországon nem vált ki különösebben nagy felháborodást, ha vezető politikusok a romákról, mint kollektívumról vállalhatatlanul beszélnek vagy különbséget tesznek köztük és más állampolgárok között. Ilyen mértékben homogenizálni egy csoportot embertelen és antidemokratikus.
  • Ugyanakkor kutatások azt is kimutatták, hogy a magyar társadalom jelentős része olyan sztereotípiákban gondolkodik, mint a „romáknak a vérükben van a lopás, bűnözés”. Azaz a szocializáció folyamatát (az egyént körülvevő közeg hatásait) teljesen figyelmen kívül hagyják és így az összes felelősséget az egyénre tolják, míg a társadalmat és politikumot teljesen felmentik.
  • Ez a fajta gondolkodás megmutatkozik az úgynevezett baloldalon is, hiszen a  2010 es Eurostat  adatok szerint Magyarországon a legkisebb a társadalmi mobilitás az EU-ban; megdöbbentő, hogy még ez az eredmény – miszerint a magyar az egyik legigazságtalanabb társadalom az Európai Unióban (!) – sem provokált érdemi politikai vitát.

Ezen adatoknak az összessége azt mutatja, hogy a romák felemelkedési esélyei nagyon minimálisak ma Magyarországon. Hiányoznak azok a szocializációs tényezők, amelyek nem csak a romáknak, de mindenkinek, aki a szegényebb csoportokhoz tartozik segíthetne. Ilyen például az integrált, versenyképes tudást adó oktatási rendszer, a jó minőségű, elérhető egészségügyi ellátás, a hathatós lakástámogatási rendszer stb.

A teljes közbeszélgetés itt tekinthető meg.

Címfotó: Népszava

Kapcsolódó írások


Ehhez a cikkhez az Új Egyenlőség Facebook oldalán fűzhet véleményt.