Fekete-Győr Andrással, a Momentum elnökével Pogátsa Zoltán arról beszélgetett, hogy milyen párt a Momentum. Az apropót az adta, hogy a Momentum sokáig nem határozta meg saját politikai identitását, amit azzal indokolt, hogy a bal-jobb séma mára idejétmúlttá vált és ezért túl kívánnak lépni rajta. Jelenleg liberálisként tekint magára a párt, a kérdés pedig, hogy ők, illetve az a generáció, amelynek képviselőjeként próbálják elfogadtatni magukat, hogyan gondolkozik az ideológiákról: fontosak-e egyáltalán az ideológiák? Egyáltalán mit várnak el egy politikai párttól?

  • A Momentum szerint inkább a korszellemet érdemes megvizsgálni. A mai korszellem – és az ehhez közel álló generációk – nem ígéreteket szeretnének, hanem gombnyomásra adódó praktikus és gyors megoldásokat.
  • Magyarországon politikai törésvonal húzódik a bal és jobb oldal között. A 20. századi politikai ideológiák ma már nem érvényesek, nem lehet éles határvonalat állítani közéjük Fekete-Győr szerint. Itthon, jelenleg elképzelhetetlen például, hogy a bal- és jobboldal közösen kormányozzon.
  • Kérdés, hogy kell-e feltétlen egy ideológiát választania egy pártnak, vagy össze lehet mosni e határvonalakat? Ha ugyanis választani kell két ellentétes, vagy egymással valamilyen értelemben ütköző ideológia között, akkor mi alapján választ a Momentum?
  • A Momentum szerint érdemesebb és értékesebb egy-egy ügy mentén álláspontot megfogalmazni a helyett, hogy elköteleznék magukat egy elv, egy értékrend vagy egy ideológia mellett. Semlegesnek maradni azonban semmiképpen sem jelent jót. Magyarországon a szabadság szabadsága a legfontosabb a Momentum szerint, ami mellett másodlagos értékeket – mint például a fenntarthatóságot vagy igazságosságot – is képviselni kívánnak. De vajon valóban van-e erre igény a választópolgárok között?
  • A jelenlegi kormány stabilitásának meg vannak a maga okai. A választópolgárok számára valószínűleg még mindig vonzóbbak a növekvő bérek és a gazdasági fejlődés, mint a növekvő szabadságjogok vagy az európaiság. Ugyanúgy, hiába hangoztatja egy párt, hogy nem korrupt, a választókat ez önmagában nem győzi meg.
  • Amellett, hogy a Momentum még nem igazán találta meg az átütő témákat, legfőbb feladatának azt tekinti, hogy minél több emberhez eljusson, és meg tudják szólítani azokat a fiatalokat, akik elkezdtek politikával foglalkozni.
  • A választókat elsősorban materiális témák érdeklik: első helyen az egészségügy helyzete, majd a bérek, vagy fiataloknál a klímaválság kérdése. Ezzel nincs teljesen párhuzamban a Momentum által képviselt értékek köre, a szabadság, az európaiság, ugyanakkor elmondásuk szerint ők mindig az ügyek mentén történő értékválasztásra helyezik a hangsúlyt és konkrét esetben a fent említett témák is fontosak a számukra.
  • A Momentum egy budapesti, és négy-öt vidéki polgármesterben reménykedik, illetve még néhány kisebb községben is nyerhet. 200 képviselőjelötjükből 80-100 képviselőt szeretnének győztesként az önkormányzati képviselőtestületekben látni.

Kapcsolódó írások


Ehhez a cikkhez az Új Egyenlőség Facebook oldalán fűzhet véleményt.