Rossz volt a jelölt? Mindent felülírt a Brexit? Nem volt jó a program? Mi a Munkáspárt jövője? Ezekről a kérdésekről beszélgettünk Tóth Csabával, a Mérce újságírójával, Egyesült Királyság-szakértővel.

A beszélgetés során a következő szempontok merültek fel:

  • Lehet, hogy Jeremy Corbyn nem karizmatikus politikus, de a tapasztalatok szerint Isten óvjon a karizmatikus politikusoktól.
  • Ez a választás alapvetően egy második népszavazást jelentett a Brexitről. A Brexit kérdése minden mást felülírt.
  • Jeremy Corbynnak itt nem volt jó választása, a pártja végletesen megosztott volt. Akár a kilépéspárti, akár a bennmaradáspárti opcióba áll bele, elveszíti a szavazóinak egy részét. Ezért maradt a lebegtetés, amit a külvilág határozatlanságnak érzékelt.

  • A brit politikában, ahogy máshol is, elképesztően fontos a média szerepe. Nagy-Britanniában durván jobboldali a média, ami a felmérések szerint nagyon ellenséges volt Corbynnal.

A média szerepének firtatása nem a felelősség elhárítása. A média a Gramsci-féle kulturális hegemónia fenntartásának első számú eszköze. A választók felé a jelölt szinte kizárólag ezen a filteren keresztül jelenik meg.

  • A fiatalok körében Corbyn rendkívül népszerű volt, 18-tól körülbelül 40-ig. Ebből azonban nem következik, hogy mire felnőnek, a média és saját gazdagodásuk hatására nem válnak-e jobboldali szavazókká.

  • Tóth Csaba szerint a Munkáspárton belül nincs visszatérés a Blair-i korszakhoz, inkább egy Corbyntól csak kicsit centristább vezető jöhet, és nagy valószínűséggel nő.

Kapcsolódó írások


Ehhez a cikkhez az Új Egyenlőség Facebook oldalán fűzhet véleményt.