Az Új Egyenlőség podcast adásában magazinunk két szerkesztője, Dés Fanni szociológus, szociális munkás és Kiss Ambrus, a Policy Agenda igazgatója arról beszélgetett, hogy mennyire osztályprobléma a nők hátrányos helyzete. Vajon a felsőbb osztályokba tartozók képesek-e kivonni magukat a hátrányosabb helyzetből?

A nők elleni erőszak az egyik legszembetűnőbb példája az elnyomásuknak, ami gyakran sokkolóan jelenik meg a hétköznapokban, de a legtöbb esetben a négy fal között marad. A nők és férfiak közötti egyenlőtlenségek megjelennek az oktatásban, a szociális ellátórendszerben, a munkaerőpiacon (különösképpen a béreknél), és természetesen ennek köszönhetően a nyugdíjrendszerben is.

A beszélgetés egyik sarokköve az volt, hogy szakpolitikai intézkedésekkel, vagy csak strukturális változtatásokkal lehet-e a jelenlegi helyzeten javítani. A diszkrimináció mérséklésének fontos eszközei a kvóták. A nemek közötti egyenlőbb helyzetet azzal próbálják megoldani bizonyos területeken, hogy előírják a minimálisan elérendő arányokat a nők és férfiak között. Ez a gyakorlat alkalmazható a politikától kezdve a gazdasági irányítótestületekig.

A kvóták alkalmazása egyfajta társadalmi szemléletformálást hozhat, amely akár mélyebb változásokhoz is vezethet. Dés Fanni azonban arról beszélt, hogy a kvóták bevezetése még nem feltétlenül jelent megoldást, és a társadalmi szemléletformálás ebből a szempontból „luxusnak számít”, ami főként a felsőbb osztályokban terjed.

A podcast végén, mint mindig, most is elhangzott a könyvajánlat. Dés Fanni egy olyan kötetre hívta fel a figyelmet, amely további gondolatokat ébreszthet, kérdéseket vethet fel. Bessel van der Kolk, M.D: The Body Keeps the Score című könyve ide kattintva érhető el.

Címfotó: Kat Jayne – Pexels

Kapcsolódó írások


Ehhez a cikkhez az Új Egyenlőség Facebook oldalán fűzhet véleményt.