A jogállamiság helyzete, a jogrendszer és az igazságosság viszonya volt a Városházi esték közéleti beszélgetéssorozat áprilisi rendezvényének témája. A vendégekkel Beer Miklós váci püspökkel és Bárándy Péter egykori igazságügyi miniszterrel Lakner Zoltán, a 168 óra főszerkesztő-helyettese beszélgetett.

Mióta a történelmet ismerjük, tökéletes jogrend még egyetlen társadalomban sem létezett, a hatalom gyakorlása mindig kedvez egyes embereknek, másoktól pedig jogot von el. Éppen ezért kell folyamatosan azon dolgozni, hogy az eszmény és a megvalósulás közelítsen egymáshoz, hogy az erkölcsi normák a jogrendszerben is érvényesüljenek – hangsúlyozta a Beer Miklós.

A jogállamiság egyik legfontosabb pillérének számító jogbiztonság mellett az igazságosságra való törekvést tartotta a legfontosabbnak Bárándy Péter. Magyarországon is alapos felülvizsgálatra szorulhat a jogrendszer, amely mostanra az állami működés “szolgálóleányává” vált, ahelyett, hogy vezérelné azt, ami egyébként egy jogállamban a dolga lenne – hívta fel a figyelmet a volt igazságügy-miniszter.

Bárándy Péter emlékeztetett: a törvényhozáson napok alatt átvitt és nyilvánvalóan a politikai-gazdasági elit igényeit kiszolgálni hivatott jogszabályokra, a papíron jogszerű, ám az erkölcsöt látványosan megcsúfoló közbeszerzési döntésekre és azokra a villámgyors meggazdagodásokra, amelyek mögött látni valóan semmiféle teljesítmény nem áll. Mindez nem más, mint a joggal való visszaélés, manipuláció eredménye, amelyet máshol szankcionálni szokás, nálunk azonban az égvilágon semmi nem történik, a jog ugyanis Magyarországon “szerszámmá” vált, amely egyszerűen a hatalom akaratát valósítja meg – jelentette ki Bárándy.

A megoldás ebben a helyzetben nem lehet más, csak a szolidaritás, amely folyamatos jelzéseket küld a jogalkotónak arról, hogy valami nagyon nincsen rendben a jogrendszerben – mondta Beer Miklós, aki úgy vélte, az értékek mellett kiállni, szót emelni akkor, amikor a lelkiismeretünk erre szólít, kötelesség, amely képes lehet tökéletesíteni, igazságosabbá tenni a jogrendet is.

Kapcsolódó írások


Ehhez a cikkhez az Új Egyenlőség Facebook oldalán fűzhet véleményt.