Számos elemzés szerint a rutinfolyamatokra alapuló kék- és fehérgalléros munkahelyeket folyamatosan veszik át a robotok és az algoritmusok. Vajon fel van-e készülve Magyarország hogy az alacsony hozzáadott értékű, multikra építő gazdaságára ez a trend drámai hatással lehet, ráadásul hirtelen?

A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség közbeszélgetése azt a kérdést járta körül informatikai vállalkozások, szakszervezetek és egyetemek képviselőivel, hogy mit hozhat számunkra a robotkorszak. Félnünk kell az önműködő gépektől és a mesterséges intelligenciától, mert kiszorítanak bennünket a munkahelyekről, marginalizálják szerepünket a gazdaságban, a gazdag és befolyásos országokat és tulajdonosokat juttatják előnyökhöz, vagy éppen ellenkezőleg felszabadítanak bennünket, s a humán erőforrásokat egy élhetőbb világ kialakítására koncentrálhatjuk.

Meghívott vendégek voltak: Boda György (Corvinus Egyetem) Kordás László (MASZSZ), Fodor Éva (CEU), Dojcsák Dániel (IVSZ), Major Gábor (IVSZ). A beszélgetés moderátora Kiss Ambrus, a házigazda Pogátsa Zoltán volt.

Kapcsolódó írások


Ehhez a cikkhez az Új Egyenlőség Facebook oldalán fűzhet véleményt.