Hogyan lehetne olyan Magyarországot teremteni, ahol igazságosság, szabadság, és fenntarthatóság van? Olyan demokráciát, ahol nem csak az elitek, hanem a szegények is úgy érezhetik, az állam, a közösség az ő életesélyeik javításáért dolgozik – erre keresi a választ az Új Egyenlőség társadalomelméleti közössége, amelynek egészségpolitikai programját a nyilvánosság bevonásával vitattuk meg..

A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség közbeszélgetése első idei rendezvénysorozatának vendégei azt a kérdést járták körül, hogy miért szakadhat ketté az egészségügyi ellátás állami és magán ellátásra. Vita alakult ki arról, hogy valóban 1000 milliárd Ft-tal több pénz kell-e az európai szintű hazai közösségi egészségügy finanszírozására, jobb-e ha a közösségi egészségügyet kötelező jellegű társadalombiztosítási alapon és nem a költségvetésből finanszírozzuk. A beszélgetés kitért arra is, hogy szükséges-e alkotmányos garanciákat biztosítani a társadalom tagjainak ellátásuk minimumát illetően.

Meghívott vendégek voltak: Sinkó Eszter, Gilly Gyula és Kincses Gyula egészségügyi szakértők, majd bekapcsolódtak a beszélgetésbe Ábrahám Júlia (LMP), László Imre (DK) és Komáromi Zoltán (MSZP-Párbeszéd) szakpolitikusok. A házigazda Pogátsa Zoltán, az Új Egyenlőség főszerkesztője volt.

Kapcsolódó írások


Ehhez a cikkhez az Új Egyenlőség Facebook oldalán fűzhet véleményt.