Az Új Egyenlőség stúdiójában Kollányi Zsófia, az ELTE Társadalomtudományi Kar Egészségpolitika Tanszékének adjunktusa és Pogátsa Zoltán főszerkesztő beszélgettek a magyar társadalom egészségi állapotának osztályegyenlőtlenségéről.

A magyar emberek várható élettartama 6-8 évvel rövidebb a nyugat-európai polgártársaikénál. De a rosszabb átlag mögött még szomorúbb számok vannak: míg a közép- és a felsőfokú végzettségű magyarok élethossza várhatóan „csak” 3-4 évvel lesz rövidebb, addig az alapfokú végzettségű több millió magyar 10-11 évvel él kevesebbet, mint a nyugati országokban hasonló végzettségű polgárai.

– Ha igazán meg akarjuk érteni, hogy mi a probléma az egészségüggyel Magyarországon, akkor az emberek egészségi állapota közti egyenlőtlenségek megismerésével és elemzésével kell foglalkozni.

– A magyar lakosság egészségi állapotát tükröző, már a visegrádi országoknál is gyengébb átlagos mutatóknál is megdöbbentőbb a több százezer mélyszegénységben tengődő és a több millió, a létminimum alatt vagy annak környékén élő embernek az átlaghoz képest sokkal rosszabb egészségi állapota.

– A rendszerváltás óta Magyarországon arányaiban nem csökken az alapfokú végzettségű emberek tömege, akiknek egészségi állapota, várható élettartama markánsan rosszabb, mint a magasabb végzettségűeké.

– Az alacsony státuszú, szegény emberek tudása, jövedelemszintje, érdekérvényesítő képessége, nem megfelelő lakhatási körülményei, valamint például a lakóhelyükön az orvosi hozzáférés egyenlőtlensége – falvak sokaságában nincs háziorvos – megakadályozza, hogy egészséges életmódot folytassanak, egészségesen táplálkozzanak, egészségi problémáik esetén megfelelő orvosi ellátáshoz jussanak.

– A magyarországi egészségügyi ellátórendszer európai átlagnál 2-3 százalékponttal alacsonyabb közfinanszírozása, valamint az állam felső középosztályt segítő adó- és szociálpolitikája esélyt sem ad arra, hogy a közeljövőben a magyar emberek egészségállapota közti osztálykülönbségek csökkenjenek, sőt minden bizonnyal növekedni fognak.

– Jó lenne megértenie a kormánynak és a középosztályba tartozó állampolgároknak, hogy a magyar társadalom tudásban és egészségi állapotban mutatkozó szétszakadása az egész gazdaság fejlődését fékezheti le. Azaz nem kizárólag szolidaritási, hanem gazdasági kérdés is, hogy jelenleg több millió ember rosszabb egészségi állapotban van, és várhatóan 10 évvel korábban hal meg, mint gazdagabb polgártársai.

Összefoglaló: Gábor Péter

Kapcsolódó írások

 • A 100 leggazdagabb magyar
  Mit olvashatunk ki az ország társadalmi-gazdasági fejlődéséről a 100 leggazdagabb magyart bemutató kiadványból? Szakonyi Péter újságírót, a 19. éve megjelenő li...
 • Kapitalizmus és a reménytelenség okozta halálozás
  Kihal-e az amerikai munkásosztály? Ebbe az irányba mutat a járvány, ami már a koronavírus előtt is pusztított az USA-ban: a reménytelenség okozta halálozás. A s...
 • Olasz mindennapok a koronavírus alatt
  Milyen volt Olaszország a koronavírus-zárlat alatt, és milyen most a gazdasági, politikai helyzet? Scheiring Gábor és Kiss Ambrus beszélgetése arra is választ a...
 • A költségvetési deficit mítosz
  Talán a 2020-as év leginkább várt könyve ez. Stephanie Kelton azon túl, hogy közgazdász professzor, illetve a szenátusi demokrata frakció gazdasági főtanácsadój...

Ehhez a cikkhez az Új Egyenlőség Facebook oldalán fűzhet véleményt.