A Friedrich Ebert Stiftung Budapest és az Új Egyenlőség magazin közbeszélgetések sorozatának szeptemberi rendezvénye a Dél-Európai országok (Törökország, Görögország, Olaszország, Spanyolország) gazdasági és politikai helyzetét elemezte.

A szakértő vendégek – Stefano Bottoni történész, MTA; Bíró-Nagy András politológus, MTA, Policy Solutions, Új Egyenlőség; Pogátsa Zoltán közgazdász, szociológus, Soproni Egyetem, Új Egyenlőség – arra keresték a választ, hogy az ezekben az országokban végbemenő kormányváltások milyen hatással lehetnek az Európai Unióra. Kelet- és Közép-Európa mellett ugyanis a kontinensnek ezen részén is erősödnek a populista válaszok a gazdasági nehézségekre és az Unió ezzel kapcsolatos politikájára.

Az utóbbi időben vészjósló hírek érkeznek Európa déli feléből. Erdogan rendszere Törökországban komolyan autoriterré vált, s az ország gazdaság is összeomlóban van. A görög válságnak annak ellenére nincs vége, hogy egy hiteltelen PR-akcióval kikiáltották azt. Az olasz bankrendszer egy lépésre áll az összeomlástól, az új radikális jobboldali kormány pedig mereven menekültellenes. Spanyolországban egy teljesen friss baloldali kormányzat próbál megküzdeni a bevándorlás és a gazdasági válság kihívásaival. A helyzet tehát egyre drámaibb a Földközi-tenger mentén. Bedönti-e a Dél-Európa az Uniót?

Kapcsolódó írások


Ehhez a cikkhez az Új Egyenlőség Facebook oldalán fűzhet véleményt.