A tudományos könyvkiadás torz piaci körülmények között működik. Nem a tudás és az innováció határozza meg, hogy mi jelenhet meg, hanem a donorok. Közben a könyvterjesztői hálózatok erős kiszorító hatással működnek. A tudományhoz való hozzáférés egyenlőtlenségeiről beszélgettünk Váradi Péterrel, a L’Harmattan kiadó főszerkesztőjével az Új Egyenlőség podcast legújabb adásában.

A tudáshoz való hozzáférésnek állampolgári jognak kell vagy kellene lennie. Ez nemcsak az alap- és középfokú oktatási rendszerre vonatkozik, hanem a tudományos eredmények megosztására is. Ez utóbbi mégsem teljesül. A beszélgetés során kitértünk rá, hogy milyen hatások között működik a tudományos munkák publikálásának piaca. Mi dönti el, hogy mit jelenhet meg, és mi marad az asztalfiókban? Az alapprobléma, hogy a vásárlók nem tudják eltartani a tudományos művek piacát. Ezáltal olyan (kompenzációs és donori) mechanizmusokra van szükség, amelyek torzíthatják a tudományos művek megjelenési lehetőségeit.

Az egyik legnagyobb gond, hogy a terjesztői piacot két szereplő határozza meg, s ezek saját kiadóik miatt kiszorítják a kisebb piaci súlyú szereplőket. Azaz hiába jelenik meg egy tudományos mű, ha a nem tud eljutni a boltokba, mivel onnan kiszorítják más munkák. A beszélgetésben szóba került az állami szerepvállalás lehetősége a piaci mechanizmusok tompítására. Például az állam saját terjesztői hálózatot hozhatna létre a tudományos művek számára.

Az alapprobléma azonban ma az, hogy az alacsony bérek miatt kicsi a vásárlóképes kereslet, és ez lenyomja az árakat. Így már nem az a kérdés a tudományos művek piacán, hogy valaki mekkora honoráriumot kap a munkája után, hanem hogy tud-e donort/támogatót találni, vagy saját zsebből kell fizetnie a munkájának a publikálását.

A fenti kérdések mellett szóba került a tudományos könyvek illegális letöltése, és ennek a fogyasztói rétegre gyakorolt hatása, az illegális letöltések piacát kompenzáló mechanizmusok rossz működése, valamint a csökkenő támogatási lehetőségek.

A podcast adásában kivételesen nem ajánlottunk egyetlen könyvet sem, ami a témához kapcsolódik, hanem arra kértük a hallgatókat, hogy válasszanak egy magyar kiadású tudományos munkát, vásárolják meg, és ezzel is segítsék, hogy kevésbé legyen ez a piac a torz mechanizmusoknak kiszolgáltatva.

Címfotó: Engin Akyurt – Pexels.com

Kapcsolódó írások


Ehhez a cikkhez az Új Egyenlőség Facebook oldalán fűzhet véleményt.