Sokat beszélünk a negyedik ipari forradalomról, különösen a gazdasági kilátásokról, esetleg a munkaerőpiac jövőjéről. De mi lesz az emberrel? Hogyan alakul át a munka fogalma, és mi lesz a megnövekedett szabadidőnkkel? Erről szól az Új Egyenlőség podcast aktuális adása.

Jönnek a robotok, az algoritmusok és az okos megoldások, amelyek sokszor a fogyasztói szükségleteink, vélt vagy valós igényeink kielégítését szolgálják. De mi lesz velünk dolgozó emberekkel? Növekszik-e az egyenlőtlenség a társadalmi csoportok, országok között a negyedik ipari forradalom hozta változások miatt?

Az Új Egyenlőség stúdiójának vendége Kis Miklós gazdasági újságíró volt, aki az utóbbi években több írásában is foglalkozott a negyedik ipari forradalom által okozott változásokkal.

Elveszik a robotok az emberek munkájával együtt az identitásukat és önbecsülésüket is? Avagy szabadokká és/vagy boldogokká válnak az emberek a munka utáni világban? Ezzel kezdődik egy írása, amely még 2018 novemberben jelent meg az Új Egyenlőségen. Mintha e kérdés emberi oldaláról kevesebbet beszélnénk! Pedig a lényeg valahol ott van, hogy magunk hasznára tudjuk-e fordítani ezt az átalakulást.

A beszélgetésben szóba került, hogy a szórakoztatóipar lehet a nyertese az ipari forradalomnak, és ezáltal új társadalmi függőségek jöhetnek létre. Vagy ahogy vendégünk fogalmazott: „reális veszély, hogy a bérmunka megszűnésével az ember a szabadság birodalma helyett a függőségek birodalmába léphet”.

Az adás végén vendégünk egy könyvet ajánlott a témához kapcsolódóan, Martin Ford Robotok kora című művét.

Kapcsolódó írások


Ehhez a cikkhez az Új Egyenlőség Facebook oldalán fűzhet véleményt.