Milyen népszerűek a szociáldemokrata értékek Magyarországon? És mennyire hitelesen képviselik őket a magyar politikai pártok? Mik a baloldali politika lehetőségei a 2018-as választások után? Ezekről a kérdésekről szólt a Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség közbeszélgetése.

Az Új Egyenlőség és a Friedrich-Ebert-Stiftung közbeszélgetések sorozatának májusi rendezvényén a szociáldemokrata politika magyarországi lehetőségeit jártuk körbe. Az erre az alkalomra készült „Szociáldemokrata értékek Magyarországon” c. Policy Solutions tanulmányt bemutató Bíró-Nagy András arra hívta fel a figyelmet, hogy azokban a témákban, amelyekben a baloldal elvileg alternatívát építhetne Orbán rendszerével szemben, van lehetőség a megerősödésre, mert ezek mögött áll a többség. A fő probléma az, hogy bár a szociáldemokrata értékrend népszerű Magyarországon, ám a pártokat, amelyek zászlajukra tűzik ezeket az értékeket, a választók nem tartják elég hitelesnek ezeknek az ügyeknek a képviseletére.

A kiadvány bemutatását követően Kiss Ambrus, Unger Anna és Bíró-Nagy András, Pogátsa Zoltán moderálása mellett azt vitatták meg, hogy a baloldali ellenzék előtt milyen feladatok állnak a 2018-2022-es ciklusban. A panelbeszélgetés résztvevői egyetértettek abban, hogy szakítani kellene azzal a hagyománnyal, hogy az ellenzéki pártok választásról választásra élnek. Új gondolkodásmódra van szükség, amely a rövid távú túlélési stratégiák világából kiemeli a fejüket, és végre arra fordítja az intellektuális energiákat, hogy milyen módon lehet az alapjaitól újraépíteni a baloldali politikát Magyarországon. Az újratervezés során érdemes lehet építeni a mindennapok félelmeinek orvoslására: a létbizonytalanságtól, a kiszolgáltatottságtól való félelem, a szorongás az elszegényedés, a lecsúszás lehetősége miatt ugyanis kimagasló mértékben nyomasztja a magyar társadalmat.

Kapcsolódó írások


Ehhez a cikkhez az Új Egyenlőség Facebook oldalán fűzhet véleményt.